De vakantie op Sicilië

Wat een prachtige vakantie! Zoveel mooie dingen gezien en samen genoten van fantastisch weer… De eerste dag heb ik al beschreven op naar de volgende 6 dagen…

Van meerdere mensen hadden we gehoord dat het de moeite waard zou zijn om eens naar Taoramina te gaan. Dit was een dorpje op nog geen 10 km van ons hotel. Het kende een leuk centrum met mooie winkeltjes en een oud theater waar de bezichtiging werd aangeraden. Met de lijnbus die één keer in het kwartier vertrok reden we er naar toe. Een ware kunst om de berg op te rijden. We begrepen dat het aantal stoelen ook het aantal passagiers bepaalden. Hier kon je absoluut niet in de bus staan. De bus zette ons af op een busstation waarna het lopen was. De heuvel op want het dorpje lag nog een paar honderd meter hoger. Na een pittige klim hadden we wel een ijsje verdiend.

Het dorpje en het theater waren inderdaad de moeite waard. Wat een leuke plek en wat een uitzicht! Na ongeveer drie uur rondstappen liepen we weer terug naar het busstation. Met een beetje Hollands voordringen wisten we een plekje te bemachtigen in de bus. Na deze mooie eigen excursie namen we nog even een lekkere duik in het zwembad om ’s avonds aan te schuiven aan tafel in de vele simpele etentjes.

Na de excursie naar Taoramina kozen we ervoor om de zondag lekker in de buurt van het hotel te blijven. De F1 Grand Prix maar ook het heerlijke zwembad en het strand zorgden voor een rustig dagje. ’s Ochtends boekten we twee excursies: wandeling op de Etna in een vallei en een excursie naar Syracuse. Zo zin in…

Excursie naar de Alcantara Gorge en de Mount Etna

Vroeg op en om acht uur ons melden bij de centrale bushalte. Dit betekende dat we al om 7 uur aan het ontbijt zaten. Het beloofde een lange maar indrukwekkende excursie te worden. Een soort once in a lifetime dag.

In de bus vertelde Giancarlo, onze gids, dat het een mooie dag zou worden. Eerst een korte rit naar de Alcantara kloof. De bus zou er minder dan een uur over doen en daar kregen we enige tijd om door het ijskoude riviertje met smeltwater te lopen en foto’s te maken. Je kon er met de lift afdalen maar er was ook een mogelijkheid om op 150 meter verderop via een trap naar beneden te lopen. Groot verschil; de trap was €1,50 pp en de lift €12,- pp. Als echte Nederlanders pakten we de pittige trap. De beloning was geweldig! Met waterschoentjes liepen we door het kraakheldere ijskoude water. Wat een genot!

Na een klein uurtje klommen we de pittige trap weer op om plaats te nemen in de bus; op naar de Mount Etna.

De reis er naar toe alleen al was een excursie op zich. Het uitzicht over het dal, richting Catania, was geweldig. Via allerlei haarspeldbochten en stijle weggetjes bereikten we een toeristische enclave met winkeltjes en restaurantjes. Vanaf hier kon je wandelen over een aantal kleinere kraters en over kleine paadjes op ongeveer 2200 meter. Er was echter ook een mogelijkheid om met een kabelbaan verder naar boven te gaan om vervolgens met een bergbus naar 2850 meter te klimmen. Deze laatste optie hadden we geboekt en zo gingen we verder naar boven om uiteindelijk opgevangen te worden door een gids die met ons nog eens enkele tientallen meters ging klimmen. Ondertussen vertelde hij over de Etna en haar uitbarstingen. De oude kraters, de lava stromen, de laatste uitbraak, de snelheid van de stroom (5 meter per dag) De smalle paadjes brachten ons op de meest betoverende plekjes op de berg. Wat ben je dan klein… Van te voren werd gewaarschuwd voor de harde wind, dit viel uiteindelijk dik mee. Wel had ik enorm last van evenwichtsstoornissen. Ik kon me niet oriënteren op een horizon. Daarnaast was het lastig te zien hoe schuin en stijl bepaalde paadjes liepen. Na de nodige foto’s en mooie verhalen van de gids liepen we terug naar de bus. Deze bracht ons weer terug naar het station van de kabelbaan.

Aangezien er op deze plek niet heel veel was te zien maakten we nog een paar foto’s om vervolgens met de kabelbaan weer naar beneden te gaan. We hadden nl nog niet gegeten en daarom namen we voor vertrek met de bus nog even de tijd om wat te eten. Om ongeveer half 4 vertrok de bus weer om ons terug te brengen naar ons hotel. Bij terugkomst in het hotel waren we het er over eens: dit was een ervaring die we absoluut niet hadden willen missen!

Excursie naar Syracuse

Alsof 8:15 uur nog niet vroeg genoeg was werden we voor deze excursie om 7:10 uur verwacht bij het busstation. Eerder hadden we weten te regelen dat we nog vroeger aan het ontbijt mochten plaatsnemen. De zaal was nog compleet leeg en de obers moesten nog opstarten maar toch stond er voor ons een prima ontbijt klaar. Een snelle hap, de tas op de rug en op naar Syracuse. Een dorp in het zuidwesten van Sicilië waar een rijke geschiedenis van de Romeinen en de Grieken was te zien. In twee verschillende ‘shifts’ maakten we kennis met al dit moois. De prachtige straatjes, gebouwen, en weelde van Syracuse in de ochtend en ’s middags de ruïnes van de Romeinse en Griekse beschaving in de vorm van de verschillende theaters en afgravingen. Ondanks de verzengende hitte (40°c) was het de moeite waard om dit alles te zien al moesten we af en toe even rusten om door enige duizeligheid niet te vallen. Toen we terug waren in de bus en de chauffeur de airco aan deed, kwamen we enigszins bij. Ook deze konden we afstrepen en ook bij deze excursie konden we rustig stellen; dit hadden we ook niet willen missen.

We besloten om geen excursies meer te boeken en de twee overgebleven dagen te gebruiken om lekker te zonnen, lezen en te zwemmen. Heerlijk bij het zwembad, drankje erbij en af en toe een duik. ’s Middags siësta onder de airco om later in de middag naar het strand te gaan. We vonden het niet verkeerd. De donderdag maakten we ons langzaam op voor de terugvlucht. Bij het openen van de app om te kunnen inchecken schrokken we; onze vlucht was geannuleerd… We wisten toen nog niet wat dat zou betekenen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.