Mar-athon 2023

Op 24 juni, tijdens de langste dag van het jaar, werd weer de marathon van Sneek georganiseerd. Dit jaar voor de tweede keer door Le Champion.

Het werd een prachtige dag! Van half 7 ’s ochtends tot half 12 ’s avonds mocht ik erbij zijn als speaker. De dag in een notendop…

Om half 8 mocht ik Lutz Jaccobi en Foppe de Haan welkom heten. Samen ook met Joey namen we de opening van de dag door. Het FoppeFonds kreeg een cheque uitgereikt door Syb van der Ploeg, nadat ze een Nije Dei hadden laten horen. Na het uitreiken was er de start van de 42 km wandelen. 800 mensen begonnen aan een mooie tocht om het Snekermeer.

Na de eerste start reden we naar Terherne waar om 10.00 uur de tweede start van vandaag zou plaatsvinden; 21 km wandelen. Om kwart voor 10 was het wel erg rustig en toen bleek dat de eerste bussen met wandelaars op de verkeerde plek waren afgezet, mochten we nog even de starttijd rekken. De wethouder kreeg een aantal extra vragen en uiteindelijk mocht het de pret niet drukken. Met prachtig weer en veel plezier vertrokken de wandelaars richting Sneek.

Voor mij tijd om weer terug te reizen naar Sneek. Joey bleef nog een paar starts doen en ging nog naar de Potten om de 7,5 km te zien starten. Hij kwam pas later. Tijd voor een bak koffie en een paar broodjes. Om 13.15 uur kwamen de eerste wandelaars over de finish. Samen met Joey haalden we ze binnen. Het werd een vrolijke sportieve middag met heel veel tevreden mensen. 7,5 – 21 en 42 kilometer alles finishte door mekaar heen.

Na een heerlijk snelle maaltijd in de Walrus mocht ik weer in de auto om wederom naar Terherne te rijden. Joey bleef in Sneek om de laatste wandelaars binnen te halen. Daar aangekomen stonden Foppe de Haan en Jan de Jong (FoppeFonds) weer klaar om vanuit handen van Jan Houtenbosch (Le Champion) wederom de cheque te krijgen. Zo konden deze deelnemers ook zien wat de opbrengst was van de aan het evenement verbonden goede doel. Na dit officiële moment mocht de eerste groep van start voor hun 21 km hardlopen.

Ik had de auto niet bij de skeelerbaan gezet omdat er anders geen doorkomen aan was geweest en ik op tijd weer terug moest zijn voor de finish van de hardlopers. Toen het startschot nog maar net had geklonken zat ik al weer in de auto.

Een half uur voor de verwachte finish kon ik de mensen warm maken voor de binnenkomst van de eerste loper. Dat dit, door de warmte, waarschijnlijk niet in de buurt zou komen bij de tijd van vorig jaar werd snel duidelijk. Ingmar Kloek finishte in een tijd van ruim 1.19. als eerste. Veel meer zat er niet in.

Bij de dames wist Rian van Buren te winnen. Zij was de snelste van de eerste groep en zou uiteindelijk niet meer ingehaald worden. Dat telde niet voor Renske de Vries. Zij hoorde pas bij de prijsuitreiking dat er nog iemand in groep 3 sneller was geweest.

Helaas werd de finish nog opgeschrikt door een vervelend incident net voor de streep. Gelukkig kregen we, na geweldig optreden van de medische dienst, de organisatie en omstanders het bericht dat het slachtoffer weer bij kennis was en aanspreekbaar. Een zucht van verlichting en een warm applaus ging over het plein.

Met dit ‘goede nieuws’ konden we het programma vervolgen en was het na de prijsuitreiking nog een gezellige boel bij de finish en op het plein tijdens de vele optredens. Om half 12 ging bij mij het lichtje wel uit. Op naar huis en met een tevreden gevoel lekker mijn bed in…

Facebook een dag erna:

Nu, na een dagje bijkomen, kijk ik terug op een prachtige dag. Een Mar-athon ‘speakeren’ (van 7.00 tot 22.00 uur) samen met Joey.

Interviewen, commentaar geven, deelnemers binnenhalen, prijzen uitreiken, lachen en zelfs even een traan, het kwam in deze dag allemaal voorbij.

Het was weer een voorrecht om er op deze manier een bijdrage aan te mogen geven samen met de organisatie, deelnemers en heel veel vrijwilligers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.