Duur lesje copyright

Nooit bij nagedacht…

Maradona komt te overlijden en heel de wereld staat in vuur en vlam. Een Argentijnse held is niet meer. Een man die door zijn beruchte acties beroemd was geworden en werd gezien als één van de beste voetballers van de wereld.

Ik vond het nodig om daar een blog over te maken. Om iets te markeren. Ik beschreef zijn acties, zijn leven, kortom het werd een stukje waarin Maradona op een voetstuk werd gezet.

Ter illustratie zocht ik naar een paar mooie foto’s en deze plaatste ik tussen de tekst. Dat leest prettig… Het stukje plaatste ik in 2020 en heeft er sinds juni 2023 gestaan. Toen heb ik het er bliksemsnel afgehaald. Waarom?

Eind juni kreeg ik een mail van een bedrijf uit Denemarken. Ze zeiden op te treden namens een persbureau. Of ik per direct een foto van Diego Armando Maradona van mijn site wilde halen. Wanneer ik kon aantonen dat ik de rechten had van deze foto mocht de foto natuurlijk blijven staan.

Tsja. die rechten had ik natuurlijk niet. Ook nooit over nagedacht. Ik had het fotootje gewoon van een site geplukt en geplaatst in mijn blog. Een non-commercieel blogje met niet meer dan 100 volgers. Daar had ik nooit het kwaad van ingezien. Maar dat maakt dus niks uit. Ook al is het een simpele site, wanneer je de copyright-regels overtreedt ben je gewoon fout.

Ik kreeg een mail met daarin een verwijzing naar de foto, een screenshot van de gewraakte pagina op mijn site en een dossiernummer. Daarbij een link waarmee ik naar de site van de copyright vechter kon gaan om alles te kunnen afhandelen. In eerste instantie zat ik tussen vluchten of vechten. Donder op, dit was gewoon fishing en ik werd nu gewoon geld afhandig gemaakt zonder dat daar enig bedrijf achter zat die ook werkelijk optrad namens de fotograaf. Ik verplaatste het mailtje naar mijn spambox.

Toch zat het me niet lekker. Ik merkte dat ik het niet los kon laten. Ik las spookverhalen op internet van soortgelijke ervaringen en besloot na 10 dagen toch maar eens wat meer onderzoek te doen. Ik belde mijn rechtsbijstandverzekering om één en ander te checken en ook zij wezen mij op het serieuze karakter van deze claim. Uiteindelijk wendde ik me tot het bedrijf dat mij had gesommeerd. In een alleraardigst gesprek vroeg ik om bewijs en wilde ik een aantal dingen meer weten.

Ze beloofde me een mail die ik vervolgens ook kreeg. De info die er in stond was helder en gaven mij het gevoel dat ik misschien wel kon gaan onderhandelen maar dat dit waarschijnlijk weinig tot geen zin had. Het  bedrag was al te laag voor mijn verzekering om in actie te komen.

Ik keek nog eens naar het overzicht van de te betalen kosten en met pijn in mijn beurs ging ik over tot afhandeling van de claim. Voor mij een wijze les. Ik kan niet alles zomaar even plaatsen. Goed kijken en vooral eigen materiaal gebruiken, dat is mij nu wel helder…

Een duur lesje copyright!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.