Het onderwijs, elke dag anders…

Op de dag dat code rood afgekondigd werd in Friesland vierde de St Jozefschool carnaval. De school kreeg voor één dag een nieuwe baas en veranderde van naam.

Zo’n dag die voor mij, samen met mijn collega’s, begint rond de tafel in de teamkamer. Daar liggen enkele meegebrachte kledingstukken die één voor één de revue passeren en gepast worden. Er wordt gewisseld van out fit en uiteindelijk staat iedereen in een gelikt pakje om met frisse moed de dag te kunnen beginnen.

Behalve voor mij. Dit jaar blijken alle meegebrachte kledingstukken te klein te zijn. Ik was blind gaan varen op alle verhalen en had de dag before een prachtig kostuum klaar gelegd. Een roze panterpak met roze boa en roze hoed… Het moest wel passen, immers mijn collega had het meegebracht en droeg het zelf nog wel. Zij is bijna een kop groter dan ik dus geen probleem.

Toch was het te klein en een gênante vertoning van een klein mannetje met dito buikje in een te klein pakkie dreigde. Gelukkig zag een collega in dat dit weleens waar zeer grappig zou zijn, maar oh zo pijnlijk in meerdere opzichten. Daarom bood ze aan om het Flappiepak van zolder te halen. Daar hoorde oren bij en was ooit gedragen tijdens kerst door een grote ouder. Met enige argwaan wachtte ik de komst van het pak af. Tot dusver was alles wat draagbaar leek te klein geweest. Maar yes, dit pak paste en met de haarband met konijnenoren was mijn act voor vandaag gewaarborgd. De teamfoto werd gemaakt van alle uitgedoste collega’s waarna het feest kon beginnen.

Ik realiseerde me dat ik me in een bevoorrechte positie bevond. Welke man van bijna 53 mag een dag lang rondlopen in een konijnenpak met dito haarband zonder dat iemand erom gaat lachen. Nee, ik was een mazzelkont. Als leraar basisonderwijs heb je soms van die dagen… Dit was zo’n dag

Het werd een prachtige ochtend, niet saai, waarin prins Tijl de eerste werd verkozen tot prins van ‘De mondkapje school’, waarbij Thomas Krol goud won tijdens de Olympische 1000 meter in Beijing, en waarin, na veel wikken en wegen, de school om 12 uur sloot gezien het naderende noodweer met code rood.

Nee ik heb een top baan. Het onderwijs is elke dag anders en soms moet je gewoon even je gezonde verstand uitzetten. Zeg het maar tegen niemand…

Ingestorte gevel aan de Lemmerweg; resultaat van een storm met windkracht 11.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.