Gelukt

Hard trainen. Elke dag in de gym en dat voor 2 minuten genot. De opdracht van een mannetje panda in Ouwehands dierenpark. Hoeveel ervoor deze korte seksuele ontmoeting geregeld moest worden is niet te filmen. Panda’s moeten elkaar zien zitten en moeten dan ook nog zoveel zin op het juiste moment hebben dat paring in gevangenschap gaat lukken. Het is namelijk zeldzaam. Kunstmatig is wel vaker gelukt. Het mannetje moet herkennen wanneer het vrouwtje klaar is om te kunnen paren en is getraind in het herkennen van ‘het gezang’. En…. en dat vond ik prachtig, moeten zijn bovenbenen het houden. Deze zijn nl slecht getraind. Het kan gebeuren dus dat het vrouwtje, na een jaar, er eindelijk klaar voor staat, het mannetje denkt na een jaar wachten ‘yes ik mag weer eens’, hij zijn klauwen op de rug van het vrouwtje legt, wil beginnen met stoten en hij met een zielige kansloze kreun door zijn benen zakt. Weg stoere Panda man, zieligheid ten top, en…weer een jaar wachten met kans op herhaling. Ook maar afwachten of het vrouwtje dat gaat pikken. Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht…

Maar het is gelukt!!! Het mannetje was sterk genoeg en het vrouwtje gewillig en die samensmelting van 2 minuten heeft geleid tot de geboorte van een Pandajong. Een jongetje of een meisje want het duurt nog even voordat ze dat weten.

Mevrouw de oppasser en de directeur van Ouwehands Dierenpark waren uitgelaten dat dit is gelukt. Het kost wat maar dan heb je ook wat. Lachend en uitgelaten brachten ze het goede nieuws alsof ze de ouders waren van dit pas geboren jong. Helaas moeten we door deze tijd nog even wachten om misschien een glimp van het jong te kunnen zien. Panda’s laten zich namelijk lastig bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.