Braakhekke en den Blijker…

Ik laat even in het midden wie van ons wie is maar wat een culinair hoogstandje schotelden wij ons gezelschap voor. In een soepele stijl bereidden wij een vier gangen diner, waar je u tegen zegt…

Het is al weer even geleden maar te leuk om niet te delen…

Het klinkt heel mooi maar het had iets meer voeten in de aarde dan ik hierboven schets. Al vind ik wel dat we het prachtig hadden aangepakt en we er iets moois van hebben gemaakt. Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!

Vertel, vertel!…

Eens in de ‘zoveel tijd’ spreken we een gezellige avond af met vrienden en dan koken de mannen voor de vrouwen of andersom. Nu waren de mannen weer aan de beurt. In een redelijk drukke week had ik nog niet veel tijd gehad om me te verdiepen in het menu dus gekscherend werd er al gedacht aan een heerlijk afhaalmenu. Gelukkig had Tjeerd zich ingelezen in de Allerhande en de tips van andere supermarkten waardoor we vol met goede ideeën naar de XL Appie gingen.

De XL Appie, daar kun je alles vinden toch? Nou nee, niet echt. Ik moet zeggen, we hadden het ons ook niet heel makkelijk gemaakt. Vleeswaren, kaas, aardappelen, makkelijk te vinden; maar hertenbiefstuk, waar ligt dat? Na 10 minuten en 10 gangpaden verder besloten we het de jongen van het vlees te vragen. Zijn ‘mobiele voorraadchecker’ wist te vertellen dat we op minder dan een halve meter van ons doel af stonden. En inderdaad, daar lagen onze verrassinkjes…

Het hoofdgerecht werd hertenbiefstuk met hutspot. De ingrediënten stonden in de AH app. Nu we de biefstukjes hadden werd de rest een peulenschil… Nou, eh bijna dan. Het bleek dat, ondanks dat het in de app stond, veel van onze benodigheden niet meer tot het assortiment van de XL Appie behoorden. Althans volgens een vakkenvuller die naar onze inschatting, weinig zin had om met ons de gehele winkel door te wandelen. Elke keer was zijn antwoord: “Sorry meneer, maar die zijn uit het assortiment.” Na goed speurwerk wisten wij toch de, waarschijnlijk laatste, producten te vinden.

Je gelooft het misschien niet; na anderhalf uur en 6 helpende vakkenvullers, hadden wij onze vier gangen bijelkaar. Alles zat in het mandje en was afgestreept in onze app. Het feest kon beginnen!

De volgende dag ontworp ik in de vrije momenten tussendoor op school, een heuse menukaart en een aantal placemats. Het moest natuurlijk een niet te overtreffen prestatie van ons worden met alles erop en eraan. Geen half werk.

Om 18 uur stonden Tjeerd en Nynke voor de deur. Tijd om direct aan onze kook voorbereidingen te beginnen. De dames werden in de voorkamer neergezet waar de beide koks een heerlijke wijn presenteerden. Een voorbode voor een geweldige avond…

Er werd gewerkt in de keuken volgens een vast tijdsplan dat, alsof we al jaren met zijn tweeën in de keuken stonden, feilloos werd gevolgd. Na 15 minuten werden onze gasten uitgenodigd te gaan zitten en dienden we het broodplankje op gevolgd door een carpaccio. Ondertussen werd het hoofdgerecht verder bereid. Tjeerd en ik schoven ook aan na nog eenmaal de aardappelen te hebben gecontroleerd. We hadden het ‘in de macht ‘.

Na het voorgerecht werd alles afgeruimd en werd de laatste hand gelegd aan het hoofdgerecht. 15 Minuten na de eerste twee gangen werd de derde gang, hertenbiefstuk met hutspot, opgediend. Een heerlijke kruidige pot met overheerlijke malse biefstukreepjes…. De monden vielen open. Het zag er niet alleen prachtig uit maar bovenal smaakte het zeer goed! Ondertussen werd er een wijntje geserveerd en dronken de mannen een bijpassend bokbiertje.

Na het hoofdgerecht was het wachten op het toetje. Deze stond al anderhalf uur in de koelkast en moest stijven. Helaas, ondanks het precies volgen van het recept, mislukte dit waardoor uiteindelijk er een koud drankje werd gereserveerd met pitloze witte druiven in een waterige gelei van druivensap en gelatine… Ach, niet alles kan perfect gaan.

Uiteindelijk keken we, na het opruimen van de keuken, zeer tevreden terug naar de prestatie. De lat ligt wel heel erg hoog voor de dames. Zij zijn over een aantal maanden weer aan de beurt! Ze hebben het nog nooit gedaan maar wij denken dat ze het wel kunnen…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.