De laatste ronde; YOUP!

Alles of nooit (1991) – Van ’t Hek loopt op een centraal station en is op weg. Op weg naar de dood. Maar voordat je sterft, moet je toch eerst geleefd hebben. Van ’t Hek vertelt over hoe hij denkt dat een mens zou moeten leven voor deze uiteindelijk doodgaat.

Mijn eerste kennismaking met de briljante teksten van Youp. Herkenbare situaties, door elkaar geschud om te bewegen. Toen nog in de Amicitia van Sneek. Mijn eerste cabaret voorstelling überhaupt. Ik was 23.

Het, of liever hij, heeft me nooit meer los gelaten. Ben ik fan? In de zin van idool, nee. Ik hou van schudden en rake teksten en laat hij daar nu grootmeester in zijn. Dus ja, ik hang Youp aan omdat hij me beweegt.

En nu na al die jaren, na genieten van zijn shows, is het voorbij. Youp is klaar! Klaar met optreden. En bij die allerlaatste ronde wederom in Sneek, maar nu in het ‘nieuwe’ theater, was ik er wederom bij. Het leek alsof deze laatste keer hem extra sterk had gemaakt. Het werd een top afscheid op een zeer hoog niveau. En show van dik anderhalf uur die mij aanhoudend liet lachen. Zoals altijd een lach en een traan.

De reis van student naar ouwe opa was voltooid. Via confrontatie in zijn kroeg waar hij ineens opa genoemd werd naar tuttig reisje door Frankrijk, bellen met kwartjes in een telefooncel, en online deelnemen aan een crematie, alles deed je beseffen dat de eens zo’n jonge Youp aanbeland was bij zijn laatste ronde. Confronterend, het deed me veel. Deze reis had ik meegemaakt. Zijn uitspraken waren deel geweest van mijn taalgebruik. Zijn moto’s waren mijn leefregels… En daarom biggelden de tranen bij zijn laatste lied ‘Niemand weet hoe laat het is’ over mijn wangen. Rijkelijk, omdat de klok niet achteruit gezet kan worden, die klok loopt door! En dat besef werd nog maar eens benadrukt.

Aan het eind neemt hij afscheid. Neemt de bloemen in ontvangst, zingt zijn lied en stapt in een verlichte telefooncel waar hij nog één keer zijn inmiddels overleden moeder gaat bellen met kwartjes…

Dag Youp, goede keus, niemand weet tenslotte hoe laat het is…

IKEA stapelbed, legendarisch!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.