Om te janken

Schreeuwen, slaan op het gras, huilen, rollen, zwaaien om hulp, mank lopen tot een nieuwe actie…. Waarom? De teen van de tegenstander raakte de scheenbeschermer van het ‘slachtoffer’. Minuten lang ligt de getroffene op het veld, sponzen, spuitbussen vol, wrijven over de verkeerde plek en moeten zorgen dat minuten verstrijken, dat de scheidsrechter misschien zich gaat afvragen of de teentikker een represaille in de vorm van een oranje kaart verdient. De trainer doet er nog een schepje bovenop en beklaagt zich bij de vierde scheidsrechter om uiteindelijk te zien dat zijn speler na nog een half minuutje mank lopen een pass in de diepte in volle sprint aan kan…. En wij, wij kijken ernaar.

Kampioen janken, Dušan Tadić, kent de act als geen ander. Ik verdenk hem ervan dat wanneer de training is afgelopen, hij nog een half uurtje langer op het veld blijft om het janken te oefenen. Het schijnt dat hij inmiddels de act zo goed beheerst dat menig Amsterdamse Ehbo-er al met een AED het veld op is gerend.

Ik merk aan mezelf dat ik het voetballen hierdoor niet al te serieus neem. Het is één groot toneelstuk en misschien omdat dit soort gedrag niet wordt afgekeurd verdenk ik de scheids er ook nog van dat dit alles hoort bij het script wat Eredivisie heet. Dat hij de verhaallijn kent en dat zijn rol enkel en alleen die van regisseur is. Zorg dat aan het eind van deze klucht het juiste plot wordt bereikt,…

Ik denk dat ik niet ver meer verwijderd ben van de titel ‘Vappie, de voetbal wappie’. Een discutabele titel die hoort bij de groep die gelooft dat dit alles een complot is. Nooit gedacht dat dit in mijn hoofd op zou komen. Toch, wanneer dit soort gedrag hoort bij deze voorstelling laat deze gedachte mij niet los.

Waar kijk ik naar? We hebben het over sport. Als dit erbij hoort vind ik ook dat de jury zich hierover moet buigen. Dat er punten moeten worden toegekend voor de perfecte ‘Jankie’. Achteraf, want het mooie voetbalspel moet hierdoor natuurlijk niet worden beïnvloed.

Ik heb alvast een top 3 gemaakt… Tadic doet het niet zo slecht….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.